Hoe werk ik Veilig Online?

Hackers zijn zeer geïnteresseerd in financiële gegevens, identiteitsgegevens, mail-adressen, NAW-gegevens etc. Als ondernemer loop je niet alleen zelf risico, maar ook je leveranciers en klanten lopen risico. Daarom is het van belang dat u als ondernemer veilig online werkt.

Met de AVG privacywetgeving is het nog belangrijker geworden dat je zorgt voor goede beveiliging. Op ieder apparaat, overal waar je internet gebruikt.

Bij Ziggo ontvang je bij Zakelijk Internet Start al 1 gratis licentie van Safe Online.

Verschillende methoden

Malware

Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software die je computer binnensluipt. Spyware, Virussen, Wormen en Trojans worden tegenwoordig ontwikkeld voor en door professionele criminelen die daarmee je computer verstoren om gegevens te verzamelen. Ze krijgen toegang tot bepaalde computersystemen. Zorg er dus voor dat je je computer altijd up-to-date houdt, een goed anti-virusprogramma installeert en regelmatig een back-up maakt. Open nooit zomaar .exe of .zip bestanden die je in de mail krijgt.

Ransomware

Deze software blokkeert je hele computer of bepaalde bestanden binnen je computer. Vervolgens eisen de criminelen losgeld in ruil voor de sleutel. Er is een kans dat al je bestanden in een keer verloren zullen zijn. Zonder sleutel krijg je deze ook niet meer terug. Voor de meeste ransomware is helaas geen oplossing, daarom is het van belang dat er regelmatig een back-up word gemaakt (niet opgeslagen op de computer zelf). Ransomware zit vaak verstopt in nepmails die vanuit de bank of provider komen. Hier vind je meer info over wat je moet doen wanneer je slachtoffer bent.

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij je een mail krijgt die van je internetprovider of bank lijkt te komen. In die mails moet je altijd ergens op klikken, waarmee je naar een valse website wordt gelokt om daar in te loggen en belangrijke gegevens in voeren. Het gebeurt tegenwoordig ook via betaalverzoeken. Controleer altijd even voor de zekerheid de afzender. De bank en internetprovider vragen namelijk niet zomaar je gegevens via een mail. Alerts en voorbeelden vind je hier.

Checklist Veilig online internetten

  • Installeer goede beveiligingssoftware op al je apparaten.
  • Gebruik sterke wachtwoorden en verander deze regelmatig.
  • Zorg dat je je beveiligingssoftware regelmatig update.
  • Open geen mail, links of bestanden die je niet vertrouwt.
  • Sluit pop-ups met alt-F4.
  • Wees voorzichtig met openbare wifi en hotspots.
  • Werk alleen via beveiligde verbindingen met de s van secure (https://)

Is je vraag beantwoord?

Mocht jouw vraag nog niet beantwoord zijn, neem dan gerust contact met ons op. Stuur ons een bericht via het contactformulier of laat een terugbelverzoek achter.